2021.07.24. Helyismereti kiállítás 3.


Helyismereti kiállítás 3. /A jelenkor története - a klárafalvi lakossok alkotásainak bemutatása - 2021. július 24. 15.00 óra - Klárafalva, Faluház

 

Úgy gondoljuk, a jelenkor történetét, eseményeit, értékeit leginkább az itt és most élő embereken és a számukra fontos és értékes alkotásokon keresztül ismerhetjük meg. Ezek a tárgyak egyben a helyi értékeink is.

 

A kiállítás előkészítését már hónapokkal ezelőtt megkezdtük, ám a kialakult járványhelyzet miatt a megvalósítás sokáig váratott magára. Már az előkészítés és az anyaggyűjtés során is láttuk, hogy a falu nagyon nagy számban mozgósítható ebben a témában: összesen 25 kiállító jelezte, hogy szeretne részt venni az eseményen.

A kiállítás napján a Faluház termének berendezése, feldíszítése és a bemutató állványok összeszerelése a falubeliek segítségével valósult meg. A vendéglátáshoz szükséges süteményt, üdítőt és ásványvizet is a helyi lakosok ajánlották fel.

 

A kiállítást dr. Orbán Imre történész, a Csongrád-Csanád Megyei Értéktár és a Klárafalva Községi Önkormányzat Települési Értéktár Bizottsága képviseletében nyitotta meg. Üdvözölte a megjelent alkotókat, látogatókat és aktív közösségként ennek a missziónak folytatására buzdította a település lakosait:

 

„Köszönet  az alkotóknak a sok-sok munkáért és hogy megtisztelték bizalmukkal a közösséget, a szervezőknek fáradhatatlanságukért, -a képviselő-testületnek támogatásukért és  mindenkinek, aki részese ennek a csodálatos napnak! Őrizzük, vigyük tovább, a mai nap fényképként őrződik szívben-lélekben.”

 

Dr Orbán Imre ezek után név szerint felsorolta a kiállítókat és értékelte alkotásokat elismerve az alkotók tehetségét és a rengeteg belefektettet munkát.

 

A kiállításon alkotóként részt vettek:

 

- Csanádi Zsolt -  makett készítő, amatőr fotós

 -Kovács Péter - amatőr festő

- Váriné Margitka - kézimunka

- Hunyadi- Huszta Brigitta - fotós

- Csáki Ferencné Erzsike - kézimunka

- Tomán Margitka - foltvarrás

- Tamásné Valika - csipke terítők

- Korom Rózsa - kézimunka, gobelin

- Lovasné Marika – kézimunka, gobelin

- Mak Tibor - rajz

- Mak Szilvia - rajz

- Dinka Ferencné Teca - fotó

- Józsik Ágnes - amatőr festő

- Korom Ibolya - kézműves virág

- Káity Mónika - gobelin

- Majoros Erzsébet - kézimunka, gobelin

- Csíkné Bubori Mónika - selyemrózsa

- Dr Szabó Margó - régi bútorok és képkeret felújítás

- Farkas Csamangó Gréta - amatőr festő

- Angyalkák Családi Bölcsődéje – kézműveskedés

- Assisi Szent Klára Hímző Szakkör:

Csáki Ferencné

Tomán Margitka

Váriné Margitka

Bandur Lászlóné Vera

Berta Veronika

Köteles Gertrúd

Korom Rózsa

Kojnok Tünde

- Berta- Nagy Julianna - kutyaterápiás

- Kojnok Tünde - gyöngygobelin

- Berta-Nagy Veronika -  kézműves (kisálatok varrása)

- Bandur Lászlóné Vera

 

Az ünnepélyes megnyitó után került sor a kiállítási darabok megtekintésére, valamint lehetőség nyílt az alkotókkal történő kötetlen beszélgetésre is. Családias hangulat és meleg légkör alakult ki, új ismeretségek és barátságok születtek. Mindenki nagyon lelkes és elragadtatott volt: látszott, hogy jó érzéssel töltötte el a résztvevőket a csodálatos kiállítás és a közösségi élmény.

 

A kiállítás végén minden kiállító elismerő oklevelet kapott az Önkormányzattól evvel is megköszönve részvételüket, hiszen munkájukkal és tehetségükkel igen nagy örömet szereztek sok ember számára.

 

Az igen sikeres rendezvény során bebizonyosodott, hogy Klárafalván igen aktív és nagyon kreatív a közösség, hiszen nagy számú és sokféle alkotás, érték került bemutatásra:  festmények, fényképek, makettek, csipketerítők, hímzések, rajzok, tusrajzok, foltvarrások, különleges technikákkal készített hajtogatások és még sok minden más. Felvetődött az igény, hogy ezt az összejövetelt hagyománnyá kellene tenni és minden évben meg kellene rendezni.

Főoldal

Főoldal