2020. Szomszédünnep 3.


„Szomszédünnep 3.” - 2020. szeptember 26. -      Faluház, Klárafalva

A közösségek szomszédolása azaz a Szomszédünnep alkalmat ad arra, hogy az adott közösségek felismerjék az egymás közötti hasonlóságokat és egyediségeket, és amelyek révén további együttműködések indulhatnak el. A rendezvénysorozat keretében a partner települések művészeti csoportjainak bemutatkozására kerül sor Klárafalván, melyek során hangsúlyozzuk a kulturális és társadalmi sokszínűséget és rávilágítunk az azonosságokra is. A rendezvény alkalmat adhat új kapcsolatok, barátságok kialakulására, a meglévő jó szomszédi viszonyok tovább mélyítésére illetve szomszéd települések hagyományainak kulturális csoportjainak jobb megismerésére is.

Az idei Szomszédünnep megszervezése már egy hónappal korábban elkezdődött , de nehezítette a szervezést a Covid 19 vírus jelenléte és a rendeletek folyamatos változása. A vezetőség úgy gondolta meghívja Deszket ahonnan a meghívást a nyugdíjas klub csoportja fogadta el. Tiszaszigetet is meghívtuk, onnan az utolsó hétig nem tudtuk kik jönnek el. Ferencszállásról a Country tánccsoportot hívtuk,  akik el is fogadták meghívásunkat. A helyi csoport is kétséges volt hogy fel tud-e majd lépni, mert épp versenyre készültek. A rendezvény alkalmával a fél éve megalakult hímző szakkör is bemutatta a szent Klára tiszteletére készített hímzéseit. Egy helyi nagy lányunk táncol a Maros Táncegyesület Pántlika-Boglárka csoportjába így a Táncegyüttest is meghívtuk, akik örömmel tettek eleget a meghívásnak. A lakosságot is bevontuk a megvalósításba annak érdekében, hogy a vendégeket és az ünnepen jelenlévőket meg tudjuk hívni egy kis szeretett vendégségre a rendezvény végén. Nyolc lakos házi süteménnyel járult hozzá a vendéglátáshoz, mások üdítőt hoztak, így a rendezvény ezen részét helyi összefogással és felajánlásokkal tudtuk megoldani.

Végre eljött az a nap amire várt az egész falu! A délelőtt folyamán közösen feldíszítettük a Faluház nagytermét. Két helyi lakosunk készített egy nagyon szép őszi dekorációt, amelyet szintén kihelyeztünk. A vírushelyzetre tekintettel a rendeletnek megfelelően rendeztük be a termet: másfél méteres távolságra helyeztük el egymástól a székeket. A vendéglátást az udvaron felállított sátorban oldottuk meg annak érdekében, hogy a megfelelő távolságot tartani tudjuk. Délután 15 órától vártuk a vendégeket, akik folyamatosan érkeztek. A vendégek a lázmérést követően aláírásukkal igazolták jelenlétüket és maszk viselése mellett mehetek csak be a nagyterembe. A műsor megkezdése előtte a helyi rajzpályázatra készült műveket tekinthették meg a résztvevők. Közben érkezett egy 91 éves helyi néni, aki jelezte a szervezőknek, hogy szeretne egy énekkel fellépni. Közel száz ember érkezett a programra, ezek között voltak, akik felléptek és voltak nézők is, nagy örömünkre megtelt a kis Faluházunk! Nagy várakozás előzte meg a színesebbnél színesebb műsorszámokat. A polgármester köszöntését egy megható vers követte, amit a Tiszaszigetről érkező Papp Zoltán mondott el. Őt a Deszki Nyugdíjas Klub térd tánca követte, amin először megmosolyogtak a nézők, melyet nagy kacagás és taps követett.

Ezután két Tiszaszigetről érkezett kislány mondott verset, melyet vastapssal jutalmaztak a nézők.

Majd a Maros Néptánccsoport Pántlika -Boglárka  csoportja hajdúsági táncokat adott elő, amit fergeteges hangulatot teremtetve folyamatos tapssal kisértek a nézők. A hangulat továbbra sem lankadt, mivel a Tiszaszigetről érkezett Kikerics Néptánccsoport fiú tagjai ámulatba ejtő előadással ajándékozták meg a nézőket. Ezt követően a ferencszállási Country tánccsoport negyedórás tánca következett, mely szintén hatalmas sikert aratott. Ezután ismét a Pántlika-Boglárka Néptánccsoport táncolt, akik egy platkai táncot mutattak be. Őket követe falunk egyik legidősebb nénije, Almási Imréné Irénke néni, aki gyönyörű hangját mutatta meg a jelen lévőknek: még a gyerekek is csodálkozva nézték az idős nénit és hallgatták a szép régi nótákat. A tiszaszigeti lányok talajtorna gyakorlatokat mutattak be, hajlékonyságukat mindenki csodálta. Ezt követően a Klárafalvi Apraja-Nagyja Kulturális Egyesület hímző szakkörre adta át hímzéseiket az őket valamilyen módon segítőknek. Az átadást követte az egyesület tánccsoportjának gyertyás tánca. A fellépések zárásaképpen a nézők és fellépők által összeszámolt szavazatok alapján polgármester úr adta át az ajándékokat a rajzpályázaton résztvevő gyerekeknek, akik apró ajándékokat és oklevelet kaptak, az első 3 helyezett pedig külön díjazásban részesült.

Ezután Boros Zsolt polgármester meghívott minden jelen lévőt a szeretett vendégségre. Szép zárása volt ennek a rendezvénynek ez a kis összejövetel: az ínycsiklandó, mutatósabbnál mutatósabb sütemények elénk táruló látványa és azok fogyasztása mellett beszélgethettünk, rég nem látott emberek találkozhattak és újabb barátságok köttettek. Mindenki dicsérte a fellépőket és a szervezést.  Többen már a rendezvény megismétléséről, folytatásáról beszéltek, nagyon várják a következő együttlétet! Ezúton is köszönünk minden segítséget és felajánlást!

 

Főoldal

Főoldal