2018 - Helyi értékek bemutatása 1


„Helyi értékek bemutatása 1.”- 2018. május 12. - Klárafalva, Faluház

 

A településen élők körében igény mutatkozott a helyi, csak a településre jellemző értékek megőrzésére és megismertetésére. A közösségi, kulturális programsorozat évente egyszer, a projekt során három alkalommal valósul meg szakértők bevonásával, kiállítások, előadások és közös falubejárás segítségével.

 

Idén a Közösségek Hete Országos programsorozat keretében a Kulturális Örökség Európai Évét ünnepelve a helyi értékeket bemutató rendezvénysorozat első programja a „Helyi Értékeink: a Kontyos Szilvabor” címmel valósult meg településünkön.Vendégünk és szakértőnk, Siket Sándor borász, a Kontyos Borház képviseletében elmesélte, hogy hogyan is született a szilvából a világhírű és egyben helyi nevezetességünk, a Kontyos Szilvabor, hogyan jutottak el az ötlettől a megvalósulásig. Megtudtuk, hogy melyik szilvafa, illetve más gyümölcsfafajtát érdemes itt ültetni. Ugyanis már nemcsak szilvából készült bor, hanem meggyből, eperből, málnából, kajszibarackból, almából és feketeribiszkéből is. A kérdések megválaszolása után, megkóstolhattuk a szilvabort, és a szilvalekvárt mindenki legnagyobb örömére.

 

A rendezvénysorozat folytatásaként azok, akik ennél jobban szerettek volna belemerülni a településük és annak értékeinek megismerésébe, részt vehettek egy kis topográfiai bemutatón, ahol a települést megörökítő modern és korabeli térképeket, régi rajzokat tekinthettek meg testközelből Fekete József polgármester úr segítségével. Számos régi és új térkép került kiállításra, ahol meg lehetett tekinteni hogyan változott a település fekvése, elosztása és az utcák elrendezése az évek során. Érdekes volt látni ebben az aspektusban a település történetét. Fekete József polgármester úr végig lelkesen kalauzolta a résztvevőket és szakszerű tájékoztatás nyújtott a település törtéleméről.Anekdotákkal, érdekes történetekkel szórakoztatta a résztvevőket és nagyon szívesen válaszolt a feltett kérdésekre is.Többek között azt is elmondta, hogy a közeljövőben elkészül a település értékeit és történetét bemutató hiánypótló kiadvány is, amelynek előkészítése és az anyaggyűjtés már zajlik. Megtudhattuk, hogy a kiadvány elkészítése már régóta dédelgetett gondolat, de a hiteles források elérhetősége, a hiányos adatok, az írásos emlékek korlátozott száma és nem utolsó sorban a megfelelő forrás hiánya igen megnehezítette a tervek megvalósulását.Megragadva az alkalmat, polgármester úr kérte a résztvevőket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá fotókkal, dokumentumokkal és minden lehetséges módon a kutatáshoz annak érdekében, hogy a készülő kiadvány anyaga minél gazdagabb és hitelesebb lehessen. Az esemény szabadtéri programmal,közös falubejárással folytatódott volna, ám a rossz időjárás miatt erre nem kerülhetett sor.

 

A rendezvény meghitt, családias és közvetlen hangulatban zajlott, a résztvevők nagyon érdeklődök voltak és sokat kérdeztek. Jó volt látni, hogy ennyien eleget tettek a meghívásnak és szívügyüknek tekintik a számunkra otthont adó település jobb megismerését. A programnagy mértékben hozzá járult a közösségi érzés erősödéséhez is, nagyon sikeresnek volt mondható.

Főoldal

Főoldal