2020. Süteménysütő verseny


„Online süteménykészítő verseny”  -  2021. február -  Klárafalva, Faluház

 

A megvalósítani kívánt rendezvény a célterület lakosságának közös érdeklődési körén alapul. A verseny lehetőséget biztosít az egyének és a közösségek közötti hasonlóságok és egyediségek megismerésére, az együttműködések kibővítésére a gasztronómia területén. A Süteménykészítő verseny alkalmával a célterület lakosságát kívánjuk aktivizálni, új kapcsolatokat kiépíteni illetve a meglévő kapcsolatokat erősíteni egy közösségi rendezvény formájában, mely a jelen járványhelyzet miatt online formában valósul meg.

A verseny meghirdetése:

A verseny valójában 2020 novemberében lett első ízben meghirdetve, de a kialakult vírushelyzet miatt a megrendezésére sajnos nem volt lehetőség, a versenyt elhalasztottuk. Mivel a korlátozások nem enyhültek, egy kicsit más formában és egy kicsit szűkebb keretek között – online módon valósítottuk meg a rendezvényt 2021 februárjában - nem titkoltan azzal a céllal, hogy a rendezvényből hagyományt teremtsünk. A verseny során a sütemény hozzávalóit, alapanyagát az önkormányzat biztosította a nevezőknek. A versenyfelhívást 2021. február 1-jén plakátokon és a közösségi oldalon (facebook) tettük közzé ezzel minél több érdeklődőt invitálva a megmérettetésre. Terveink szerint az alapanyagok átadását követően az elkészült pályaművek ízére nem, csak a látványára, az ötletességére, kreativitására lehet majd szavazni az interneten. A legtöbb szavazatot kapó lesz a verseny győztese, aki munkája elismeréséül egy évre megkapja a verseny vándorserlegét, amit majd a következő süteménysütő verseny győztesének ad tovább. 

Az alapanyag átvétele:

2021. február 10-én megérkezett az alapanyag az önkormányzathoz, este már ki is osztottuk a jelentkezőknek, melyet dokumentáltunk. Minden versenyző boldogan jött átvenni az alapanyagot, nagy örömünkre sok lelkes emberrel találkoztunk! .Tele volt mindenki jobbnál jobb ötletekkel és alig várták, hogy megvalósíthassák azt! Sok mosolygos arccal találkoztunk, mindenki üdvözölte az ötletet és önbizalommal telve vágott bele a versenyzésbe.

 

Az elkészült sütemények átvétele:

2021. február 13-án 14. és 16 óra között hozhatták a süteménykölteményeket a Faluházba a résztvevők, ahova csak egyesével jöhettek be. Mindenki kapott egy számot, ami alapján a szervezők be tudták azonosítani a versenyzőt. Mindenkitől 2-3 szelet süteményt kértünk feldíszítve, ezt azonban nem mindenki találta kielégítőnek: volt aki egész tányérral hozott! Mindenki nagyon lelkes volt, és izgatottan várta a szavazás ereményét. Voltak egyszerűbb és nagyon dekoratív, ötletes pályaművek is, némelyek egyenesen mesterien sikerültek! Volt itt hagyományos házi sütemény mint pl: zserbó, piskótatekercs, muffin, vagy kevert tészta, de készültek nem mindennapi tortaköltemények is, mint például répatorta, túrótorta gyümölcs csíkkal vagy a felhőtorta és még sok más kreatív alkotás.

 Az átvett süteményt egy feldíszített asztalon fényképeztük le úgy, hogy azt az elkészítője állította be mellé rakva a számot amit a névsorban kapott. Így a fényképen csak a szám szerepelt, a készítője neve nem. Az átvételnél és a fotózásnál négy önkéntes segédkezett. Bár lettek volna nézelődők és kostolók is, de a járványhelyzetre való tekintettel ez sajnos nem volt most lehetőség. Nagy örömünkre és meglepetésünkre nagyon sok pályamű érkezett, szebbnél szebb ínycsiklandó sütemény várta az értékelést. A szavazás facebookon történt, egy hét állt rendelkezésre a szavazatok gyűjtésére.

 Eredményhirdetés, díjazás:

2021. február 20-án 14 órakor került sor a zártkörű eredményhirdetésre, amelyre csak a verseny első három helyezettjét valamint még néhány nagyobb számú szavazatot kapott versenyzőt hívtunk meg. Az első három helyezettnek arany, ezüst és bronz érmet akasztott a nyakába Boros Zsolt polgármester úr. Külön vándorserleget kapott az első helyezett, aki boldogan és büszkén vette azt át. Minden résztvevő kapott oklevelet, azoknak akik nem vettek részt az ünnepélyes eredményhirdetésen, később lett kézbesítve. Az egyetlen férfi nevező külön díjként egy üveg pezsgőt kapott.

 

A verseny eredménye a következő volt:

I.helyezett: Korom Andrea

II.helyezett: Smaniotta Bianka

III.helyezett: Csáki Ferenc

Különdíj: Angyal Imre

A résztvevők száma:

 A nevezők száma: 30 fő

Az elkészült sütemények száma: 33 db

Szavazók száma: kb. 1000 fő

 

Nagy örömünkre az online süteménysütő versenyt a vártnál nagyobb érdeklődés kísért: sokan neveztek be a versenyre, illetve nagyszámú szavazat is érkezett! A lebonyolítás szokatlan módja ugyan felvetett néhány kérdést (pl. Kik vehetnek részt a versenyen? Hogyan dől el, hogy kié a legjobb sütemény? Igazságos lehet-e így a verseny?, stb.) de végül mindenki elfogadta a körülményeket és sikerült eredményesen lebonyolítani a versenyt. Terveink szerint ennek a versenynek folytatása is lesz, hisz hagyományt szeretnénk belőle teremteni. Sőt, arra is mutatkozik igény, hogy egy évben ne csak egy alkalommal rendezzünk ilyen jellegű megmérettetés, hanem többször is, illetve sós süteményeket is versenyeztessünk meg. A következő ilyen alkalom lehet például húsvéthoz kapcsolódóan vendégváró aprósütemény és húsvéti kalács sütő verseny megrendezése.

 

Főoldal

Főoldal