ÍRÁSBELI EMLÉKEZTETŐ TOP-5.3.1-16-CS1-2017-00005 „Helyi identitás és a Tisza és a Maros közén”


A rendezvény megnevezése:   Szomszédünnep 3.


Rendezvény szervezője: Klárafalva Községi Önkormányzat

Időpont:  2020. szeptember 26.

Helyszín: Faluház, Klárafalva  Szegedi utca 28.


Bevezető: A Szomszédünnep 3. alkalommal lett megszervezve itt Klárafalván. A helyi lakosok most már várják és az előkészületekben is segítségünkre van egyre több ember. A vendég szereplők is egyre szélesebb skálájú műsorral érkeznek.


A rendezvény célcsoportja:      

A ünnepre fiatalt öreget szerettünk volna megmozdítani ami kisebb nagyobb sikerrel meg is valósult.

A fellépők között volt 10- 91 éves korig . A nézők között is úgyan így megoszlott a kor hisz a kisgyerektől az idősekig mindenki ült a nézőtéren.


Összefoglaló a rendezvényről:   A Szomszédünnep megszervezése már egy hónappal előtte elkezdődött ,de nehezítette a szervezést a Covid 19 vírus jelenléte és az állandó rendeletek változása  a rendezvények megszervezésére gyakorolt hatása. A vezetőség úgy gondolta meghívja Deszket ahonnan a meghívást a nyugdíjas klub csoportja fogadta el.Tiszaszigetet is meghívtuk onnan az utosó hétig nem tudtuk kik jönnek el . Ferencszállásról a Country tánccsoportot hívtuk akik el is fogadták meghívásunkat. A helyi csoport is kételyes volt hogy fel tud lépni mert épp versenyre készültek amit az ünnep hetén lemondtak , így a helyi tánccsoport is fel tudott lépni . A fél éve megalakult hímző szakkör is bemutatta a szent Klára tiszteletére készített hímzéseit hisz itt adták át hímzéseiket támogatóiknak ,segítőiknek közbe megmutatva a nézőknek gyönyörű munkájukat. Egy helyi nagy lányunk táncol a Maros Táncegyesület Pántlika-Boglárka csoportjába így őket is meghívtuk , hogy a helyi embereket képviselje akik rettentően örültek meghívásnak és eleget is tettek.

A helyi lakosságot bevontuk ,hogy a vendégeket és az ünnepen jelenlévőket meg tudjuk hívni egy kis szeretett vendégségre a végén. Nyolc lakos megkeresésünkre igennel válaszolt és sütöttek házi süteményt amivel majd a Szomszédünnep végén  megvendégeltük a fellépőket és nézőket.Volt aki csak üdítő hozzájárulását vállalta  így erre költenünk nem kellett mert a helyi összefogással lett megvalósítva.

Eljött a nap amire várt az egész falu megmozdult emberei .Délelőtt folyamán elmentünk feldíszíteni  a Faluház nagytermét. Két helyi lakosunk készített egy nagyon szép őszi dekorációt aminek nagyon örültünk ,és szinte minden  jelenlévő megcsodálta. A vírus végett a rendeletnek megfelelően rendeztük be a termet , másfél méteres távolságra pakoltuk egymástól a székeket. Felállítottuk az udvaron a sátrat hogy a vendéglátás már kicsit szétszortabb  legyen .

Délután 15 órától vártuk a vendégeket ,akik folyamatosan érkeztek . Az érkezőknek lázmérést követően aláírásukkal igazolták jelenlétüket és maszk viselése mellett mehetek be a nagyterembe. De előtte kérésünkre a helyi rajzpályázatot bírálták ,ezzel szerettük volna a Klárafalvi nevezetességeit az ők szavazataik után díjazni ami a Szomszédünnep végén meg is tettük, Boros Zsolt polgármester úr adta át a szavazzatok után minden rajzoló gyerek kapott apró ajándékot és oklevelet ,az első 3 helyezett külön díjazásban részesült. Közben  megérkezett egy helyi 91 éves idős néni aki megkérte a szervezőket ha lehetséges szeretne  egy énekkel fellépni amit meg is oldottak hisz Tiszaszigetről épp most szóltak négy verselőből betegség végett csak három tudott eljönni így a kisfiú helyére rögtön helyett biztosítottunk a néninek

Közel száz ember érkezett a programra ezek között volt akik fellépek és voltak nézők is ,megtelt a  kis Faluházunk. Nagy fokú érdeklődéssel szemléltük a színesebbnél színesebb fellépők forgatagát.

A polgármester köszöntését egy megható vers követett amit Tiszaszigetről érkező Papp Zoltán mondott el. Nagy tapssal köszönték meg . Őt a Deszki nyugdíjas klub térd tánca követett ami n először mosolyogtak a nézők majd hol kacagás hol taps követte. Minden tekintetbe jól szorakoztak rajta a jelenlévők. Egy komolyabb műfaj következet utána újra Tiszaszigeti két lány  mondott verset. A  verseket vastaps követte. A versek et követte a Maros néptánccsoport Pántlika -Boglárka  csoportja Hajdúsági táncokat adtak elő ami olyan fergeteges hangulatot teremtett folyamatos tapssal kisérték a nézők .A hangulat nem lankadott mívek aTiszaszigetről érkezett Kikerics Néptánc csoport fiú tagjai ámulatba ejtő előadással ajándékozta meg az érdeklődőket .Ezt egy kicsit más műfaj  követte a Ferencszállási Country tánccsoport negyed órás country táncai tartották az emberek hangulatát lázba, hatalmas taps kiséretében táncoltak . Majd újra a Pántlika-Boglárka néptánccsoport táncolt akik egy Platkai táncot mutattak be ,hatalmas sikernek örvendezhetek a táncoló gyerekek.  Őket követe falunk majdnem legidősebb nénije Almási Imréné Irénke néni aki gyönyörű hangját mutatta meg a jelen lévőknek , még a gyerekek is csodálkozva nézték az idős nénit és hallgatták szép régi nótáját. A Tiszaszigeti lányok megmutatták talajtorna is lehet egy értékes és szép előadás . Hajlékonyságukat mindenki csodálta . Klárafalvi Apraja -Nagyja Kulturális egyesület Hímző szakkörre adta át hímzéseiket az őket valamilyen módon segítőknek  az ünnep hangulatát kihasználva minél nagyobb nyilvánosság előtt. Az átadást követte az egyesület tánccsoportjának gyertyás tánca következett ami azért is nagy öröm volt mert először úgy volt nem bírnak fellépni  mert nem lesznek itthon . A fellépések zárása képen a nezők és fellépők által összeszámolt szavazatok után átadta Boros Zsolt a rajzpályázat díjait. Majd meghívta szeretett vendégségre minden jelenlévőt a polgármester úr.

  Szép zárása volt ennek a rendezvénynek a a helyi emberek gyönyörű mutatósabbnál mutatósabb süteményeinek elénk táruló látványa és azok fogyasztása mellett keletkező beszélgetések , hisz rég nem látott emberek örültek egymásnak ,beszélgetek és újabb barátságok kötetek . Az emberek a folytatást kérték és várják a következő boldog együttlétet .

Főoldal

Főoldal