2019 - Helyismereti kiállítás 1


 

„Helyismereti kiállítás 1.”

Falutörténeti kiállítás: „Az újratelepüléstől napjainkig”

 

2019. április 13. 16 óra - Faluház, Klárafalva, Felszabadulás u. 28.

 

 

A lakosság részéről igény mutatkozott a helyi kulturális örökség megőrzésére és a fiatalabb generációval való megismertetésére. A település történetéhez kapcsolódó események köré szerveződő helyismereti kiállítássorozat széleskörű információt nyújt a lakosságnak. Ennek hatására élénkül a kulturális élet, emellett fokozódik az összetartozás érzése, miközben a közreműködők személyes készségei is fejlődnek és új ismereteket sajátíthatnak el. A tevékenység elősegíti az idősek és a fiatalok közötti kapcsolatok erősítését és a közösségi aktivitás fokozódását is. A szervezés során ösztönözzük a közösség tagjait, hogy vegyenek részt a kutatásban, gyűjtésben, és a kiállítás összeállításában is erősítve ezzel a közösségi szerepvállalás és az együvé tartozás érzését. A kiállítássorozat témakörei a falu újratelepülésé, az I. és II. világháború, valamint a jelen kor.

 

A kiállítássorozat első előadása és a kiállítás témája a faluújratelepítése volt. Fekete István polgármester úr ünnepélyes megnyitóját követően Rotár Krisztina, a Csongrád Megyei Levéltár munkatársa „Az újra településtől napjainkig” címmel tartott vetítéssel egybekötött érdekfeszítő előadást. Ezt követően közvetlen és kötetlen beszélgetés alakult ki az előadó, polgármester úr és a megjelent érdeklődök között. Nagyon érdekes és szívmelengető élmény volt látni a sok, a közösség által összegyűjtött és adományozott régi dokumentumokat, fotókat és érezni azt a családias hangulatot, amely a rendezvény alatt kialakult.

 

A kiállítás darabjai között többek között kézzelfogható közelségben megtekinthettünk egy régi osztálynaplót a benne lévő diákok hiányzásaival, jegyeivel együtt, számos Marhalevelet, régi térképeket és a település zászlóját is. Polgármester úr beszámolt többek között a kutató munka és a lakossági gyűjtés eredményeképpen előkészületben lévő igényes helytörténeti kiadványról is. Érdekes volt megfigyelni, hogy a település lakói mennyire ragaszkodnak lakóhelyükhöz és milyen fontos számukra a helyi érékek megőrzése!Az eseményen résztvevők őszinte érdeklődéssel és odafigyeléssel kísérték a rendezvényt, amely élénk beszélgetéssel és meghitt, családias hangulatban ért véget. Összességében elmondható, hogy ebben a közösségben fontos a hagyományok ápolása és azok megőrzése! Nagyon értékes és tanúságos rendezvényen vehettünk részt!

 

Főoldal

Főoldal